Echtscheidings procedure

Echtscheidingsprocedure

Hulp nodig bij een echtscheidingsprocedure? Divortium staat voor jullie klaar. Er komt veel op je af als je gaat scheiden en emoties spelen vaak een grote rol. Voorkom dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat er open eindjes blijven bestaan. Als scheidingsmediators helpen wij bij het maken van gezamenlijke afspraken zodat jullie allebei weer verder kunnen na de scheidingsprocedure. Effectief (indien nodig snel), met kwaliteit.

We hebben ruim 12 jaar ervaring in het begeleiden van een echtscheiding en zijn een logisch alternatief als je wilt scheiden zonder advocaat. Maatwerk is van groot belang bij scheidingen, geen situatie is immers hetzelfde. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn bij een (echt)scheidingsprocedure.

Echtscheidingsprocedure: waarom Divortium?

Divortium helpt je bij de echtscheiding procedure. Als MfN registermediators en scheidingsspecialisten zijn we goed op de hoogte van alle onderdelen binnen een scheiding. We begeleiden je nauwkeurig bij alle stappen tijdens de echtscheiding.

We hebben zowel juridische als financiële kennis in huis. Bovendien begrijpen wij als geen ander dat gevoelens, pijn en frustratie een rol kunnen spelen bij een scheiding. Hier houden we dan ook rekening mee gedurende de procedure van een echtscheiding. Waarom kies je voor ons?

  •  Meer dan 12 jaar ervaring als scheidingsmediator;
  •  Persoonlijke benadering en werkwijze;
  •  Juridische en financiële kennis van alle aspecten binnen een scheidingsprocedure;
  •  Gezamenlijke afspraken maken voorkomt vechtscheidingen;
  •  Onze manier van werken is efficiënt wat scheelt in tijd en kosten;
  •  Alle voordelen van een echtscheiding zonder advocaat.

Wil je weten wat we voor jullie kunnen betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak voor hulp bij de echtscheidingsprocedure.

Begeleiding bij een echtscheiding voor duidelijkheid en rust tijdens de procedure

Met ruim 12 jaar ervaring als registermediators weten wij precies hoe we jullie kunnen begeleiding bij een (echt)scheiding. Maatwerk speelt een grote rol, want elke situatie is uniek. We zorgen ervoor dat alle punten die in jullie situatie van toepassing zijn worden besproken en worden vastgelegd.

In de afgelopen jaren hebben we vele partijen geholpen bij hun scheiding zonder advocaat en een volledige afwikkeling bij de rechtbank. Het is ons doel om een vechtscheiding te voorkomen door goede gezamenlijke afspraken te maken. Op deze manier komt er zo snel mogelijk duidelijkheid en rust voor alle partijen, in een vaak onzekere periode.

Het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan speelt vaak een belangrijke rol binnen een echtscheidingsprocedure. Hierin worden alle afspraken voor de kinderen vastgelegd. Deze afspraken zijn uiteraard onderhevig aan mogelijke veranderingen in de toekomst, zoals andere behoeften van de kinderen als zij ouder worden of veranderingen in de leefsituatie van één van de ouders. Lees hierover meer op de pagina over scheiden en kinderen.

Inhoud van een procedure voor echtscheiding

Bij een procedure voor echtscheidingen komt veel kijken. Afhankelijk van de situatie zal een convenant en (bij minderjarige kinderen) een ouderschapsplan moeten worden ingediend bij de rechtbank. De rechter geeft vervolgens een beschikking af, waarin de echtscheiding tussen partijen wordt uitgesproken. Dan ben je echter nog niet gescheiden. De scheiding is pas helemaal definitief als de beschikking is ingeschreven in de registers van de gemeente waarin jullie zijn gehuwd.

Convenant

In een convenant worden alle zakelijke afspraken vastgelegd die tussen de partijen zijn gemaakt. Denk aan afspraken over de woning, de inboedel, partneralimentatie, pensioen, motorvoertuigen, verzekeringen, fiscale afspraken en ook afspraken over eventuele bedrijven en meer.

Vanwege de vele verschillende regels die hierbij een rol kunnen spelen, is het belangrijk hulp bij je scheiding in te schakelen. Door afspraken compleet te maken en vast te leggen in een convenant, is er duidelijkheid en kunnen beiden partijen verder. Zo voorkom achteraf vervelende verrassingen of zaken toch nog niet geregeld zijn.

Een scheiding kan op meerdere manieren

Ben je getrouwd maar wil je scheiden? Dan gaat dit via de rechtbank. Dit kan op verschillende manieren. Het is bijvoorbeeld mogelijk een eenzijdig verzoek in te dienen bij de rechtbank. Deze manier wordt vooral gekozen als de andere partij niet wil meewerken. Er komt dan een rechterlijke procedure, waarbij aan het einde van de procedure de rechter een beschikking voor de echtscheiding afgeeft. Een rechter past bij het maken van zijn beslissingen de wet letterlijk toe.

Bij een dergelijke procedure hebben beide partijen een advocaat ingeschakeld die opkomt voor de belangen van de partij die wordt vertegenwoordigd. Een eenzijdige echtscheidingsprocedure is meestal een langdurig en kostbaar traject.

Scheiden zonder advocaat

Het is ook mogelijk om een scheiding te regelen door middel van een gezamenlijk echtscheidingsverzoek. Partijen maken gezamenlijke afspraken voor hun scheiding. Hierbij wordt geen lange juridische procedure bij de rechtbank gevolgd. Het is aan te raden de hulp van een scheidingsmediator in te schakelen. Bij de rechtbank volgt dan enkel een administratieve procedure, waarbij de rechter meestal 1-op-1 alle afspraken overneemt in de beschikking.

Maatwerk voor een snelle procedure bij een echtscheiding

Uit onze jarenlange ervaring blijkt veelal dat gezamenlijke afspraken veel duurzamer zijn voor de betrokken partijen dan wanneer een rechter bepaalde regels oplegt. De op maat gemaakte afspraken sluiten aan bij jullie specifieke situatie en houden rekening met alle belangen die er zijn, waaronder ook niet financiële belangen. Verder is een procedure van echtscheiding bij een gezamenlijk verzoek, veel korter en vaak ook goedkoper. De kwaliteit van de afspraken in de specifieke situatie, is natuurlijk altijd het meest belangrijk!

EEN GEZAMENLIJK VERZOEK TOT ECHTSCHEIDING INDIENEN

Voor iedere situatie is er een geschikte manier om de scheiding te regelen. Indien mogelijk is het bij een echtscheiding het meest gunstig om een gezamenlijk verzoek in te dienen bij de rechtbank. Dit heeft over het algemeen voor alle betrokkenen de meeste voordelen, in een toch al moeilijke periode.

Als de echtscheidingsbeschikking is afgegeven dan moet deze nog worden ingeschreven in de registers van de gemeente. Als beide partijen het eens zijn met de gemaakte afspraken, kunnen zij een akte van berusting ondertekenen. De beschikking tezamen met de akten van berusting worden vervolgens ingeschreven bij de gemeente, hierna is de echtscheidingsprocedure afgerond en is de scheiding definitief.

Hoe lang duurt een procedure

De duur van een scheidingstraject is per situatie verschillend. Het maken van afspraken hebben jullie zelf in de hand. Soms lukt het om in enkele gesprekken alle afspraken te bespreken en soms is er meer tijd nodig om over alle onderwerpen een besluit te kunnen nemen.

Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen woning, een bedrijf, huwelijkse voorwaarden en kinderen? Is alle benodigde informatie beschikbaar en compleet of moet er nog veel worden uitgezocht? Lukt het om gezamenlijk de afspraken te bespreken, spelen emoties een grote rol? Als alle afspraken zijn gemaakt en vastgelegd wordt het gezamenlijke verzoek ingediend bij de rechtbank en duurt het over het algemeen een paar weken voordat de beschikking wordt afgegeven.

Vervolgens dient er nog post heen en weer gestuurd te worden voordat de echtscheiding kan worden ingeschreven in de registers van de gemeente. Dit administratieve deel van de echtscheidingsprocedure duurt dus over het algemeen slechts een paar weken.

Divortium helpt bij jullie echtscheidingsprocedure

Scheiden zonder advocaat biedt veel voordelen, zeker als je de registermediators van Divortium inschakelt. Wij bieden hulp bij jullie scheiding op een deskundige manier en zorgen dat alles wordt besproken en vastgelegd, waardoor het overzicht wordt behouden.

Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis op het gebied van scheidingen, kunnen we iedere scheiding begeleiden naar de wensen en behoeften van beide partijen. Meer weten of direct een vrijblijvende afspraak maken? Neem contact op met Divortium; wij helpen je graag met het vakkundig doorlopen van je echtscheidingsprocedure.

Neem contact met ons op

Contact Us
Selectievakjes