Scheiden en huurwoning

Scheiden en huurwoning

Wanneer jullie gaan scheiden en je woont samen in een huurwoning, dan kan dit vragen oproepen.
Wie mag in de huurwoning blijven wonen? Waar moet de partner zonder woning wonen?
Bij Divortium begeleiden wij jullie bij het beantwoorden van deze vragen.

De scheidingsmediators van Divortium hebben meer dan 10 jaar ervaring met het onderwerp ‘scheiden en een huurwoning’. Tijdens het scheidingsproces zullen wij jullie begeleiden bij het maken van gezamenlijke afspraken rondom dit onderwerp.

Divortium helpt jullie met alle vragen rondom scheiden en een huurwoning

Bij Divortium profiteer je van onze professionele en persoonlijke benadering. Er wordt volledig rekening gehouden met jullie persoonlijke situatie. Iedere scheiding is immers uniek!
Wat hebben we bij Divortium te bieden:

  •  Meer dan 10 jaar ervaring;
  •  Persoonlijke en professionele benadering;
  •  Juridisch en financieel adviseurs;
  •  MfN register mediators;

Wij hechten bij Divortium veel waarde aan goed en persoonlijk contact. Het zijn vaak emotionele processen waarbij duidelijke communicatie niet mag ontbreken. Jullie zijn daarom bij ons op kantoor welkom en daarnaast is het mogelijk om te videobellen. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Wie mag er na de scheiding in de huurwoning blijven wonen?

Als jullie gaan scheiden zal in ieder geval één van jullie andere woonruimte moeten zoeken. Dat is in de huidige krapte op de woningmarkt best heel lastig. Wanneer je samen in een huurwoning woont, is het mede afhankelijk van wat er in de huurovereenkomst staat.
Daarnaast maakt het verschil of wat er sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of dat jullie enkel samenwonen. De mediators van Divortium kunnen jullie helpen als jullie er samen niet uitkomen. De afspraken worden vastgelegd in een convenant.

Huurovereenkomst op beide namen

Voor alle situaties geldt dat het de meest ideale situatie zou zijn wanneer jullie er gezamenlijk uitkomen wie in de huurwoning blijft wonen. Wanneer de huurovereenkomst op jullie beide namen staat, dan zal de vertrekkende partner de huurovereenkomst moeten opzeggen. Vervolgens zal er een verzoek ingediend moeten worden bij de verhuurder om de andere partner als enige huurder [alleenhuurder] te accepteren. Wanneer de verhuurder dit accepteert wordt de huurovereenkomst op één naam gezet.

Huurovereenkomst op naam van ex-partner

Staat de huur op naam van je ex-partner [hoofdhuurder], dan ben je in geval van het huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch medehuurder geworden. Zijn jullie overeengekomen dat jij in de woning blijft, dan moet je ex-partner de huurovereenkomst opzeggen. Als medehuurder word je dan automatisch huurder onder dezelfde voorwaarden. Daarnaast moeten jullie ook in dit geval de verhuurder schriftelijk vragen om jou als enige huurder te accepteren.

Huurovereenkomst op jouw naam

Staat de huurovereenkomst op jouw naam en blijf jij in de huurwoning wonen, dan hoef je verder niets te regelen. Je ex-partner verliest dan automatisch zijn medehuurderschap als hij/zij verhuist. Dit moet je schriftelijk melden bij de verhuurder.

Huurovereenkomst op naam van ex-partner en geen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Staat de huurovereenkomst alleen op naam van je ex-partner en jij bent niet officieel medehuurder [jullie zijn niet getrouwd of zijn niet geregistreerd als partner], dan ben jij degene die moet vertrekken. Als inwonend bewoner heb je niet dezelfde rechten en plichten als huurder ook al sta je bij de gemeente ingeschreven op dit adres.
Als je samenwoont in een huurwoning is het verstandig om medehuurderschap te regelen. Ook in geval van een samenlevingscontract betekent het niet dat je automatisch medehuurder bent, ook al staan er wellicht wel afspraken in de samenlevingsovereenkomst over wie er in de woning mag blijven wonen als de relatie over is. Je moet dan de verhuurder vragen om jou als medehuurder te accepteren. Dat kan op het moment dat jullie tenminste twee jaar samenwonen, naar alle waarschijnlijkheid samen de huishouding blijven voeren en je de huur alleen zou kunnen betalen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Bij Divortium werken wij op een transparante en duidelijke manier. We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek waarin jullie over de situatie vertellen en wij de mogelijkheden met jullie doornemen.

Hebben jullie hulp nodig bij de echtscheidingsprocedure en het komen tot gezamenlijke afspraken? Neem dan contact met ons op zodat wij jullie verder kunnen helpen op het gebied van scheiden met een huurwoning!

Neem contact met ons op

Contact Us
Selectievakjes