Je hoort het steeds vaker, mediation. Bij een burenruzie bijvoorbeeld of bij een arbeidsconflict maar ook bij een scheiding wordt mediation steeds meer ingezet. Maar wat is mediation nu eigenlijk en is dat ook iets voor mij?

Wat is mediation

De meeste mensen schakelen een mediator in voor hun scheiding. Bij mediation gaat het erom dat partijen tot overleg komen met behulp van een bemiddelingsdeskundige, de mediator. Een mediator begeleidt de partijen om een [juridisch] probleem op te lossen. De mediator is onpartijdig en neutraal. Bij mediaton bepalen de partijen zelf hoe de oplossing eruit ziet. Jullie onderlinge relatie wordt niet verder beschadigd, omdat er geen sprake is van een winnaar of verliezer. Zoals dat bij een juridische procedure vaak wel het geval is.

Tijdens de scheidingsmediation wordt er naast het vinden van een oplossing ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen in elkaar. Belangrijke voorwaarden voor mediation zijn de vrijwilligheid en inspanningsverplichting van alle partijen.

Geen geitenwollen sokken

Mediaton bij scheiding is verreweg van vaag. Het beeld van geitenwollen sokken is allang achterhaald. De meeste scheidingen worden middels mediation afgewikkeld. Afhankelijk van de situatie worden alle te bespreken onderwerpen punt voor punt besproken. Uiteraard is er aandacht voor alle emoties rondom een scheiding. Het is uiteindelijk van belang dat de juiste balans tussen de zakelijke afspraken en de emoties wordt gevonden. De ervaring leert dat duidelijkheid over de toekomst ook rust geeft. Die juiste balans is voor iedere situatie anders.

Ouders voor altijd

Een scheiding regelen middels mediation is heel geschikt, zeker als er ook kinderen zijn. Je kan elkaar de rug toedraaien als partners maar als er kinderen zijn, zul je nog heel lang met elkaar te maken hebben. Het is dan van groot belang dat je samen door één deur kunt. Een scheiding houdt het einde van een partnerschap in maar een voortzetting van het ouderschap. Hoe meer de zorg gelijk wordt verdeeld hoe meer overleg er nodig is.

Maar je wilt toch ook voorkomen dat je kind bij het scoren van een doelpunt niet gaat juichen omdat papa aan de ene kant van het veld staat en mama aan de andere? Of als je kind gaat trouwen en je kind zich zorgen moet maken dat de ouders elkaar in de haren vliegen of…… er zijn uiteraard talloze voorbeelden te bedenken waarbij het van het grootste belang is dat je als ouders een op zijn minst redelijke verstandhouding hebt.

Scheiden gaat ook over geld

Ook bij de verdeling/verrekening van vermogen/schulden is het middels mediation mogelijk om daar gezamenlijk een beslissing over te nemen. Afspraken die voor beide partijen goed voelen, waar je rekening houdt met de ander maar de ander ook met jou!

Een kenmerk van een scheidingsmediation is dat wanneer er een oplossing wordt gevonden en afspraken worden gemaakt, deze per definitie juridische consequenties hebben, denk bijvoorbeeld aan het recht op alimentatie of de verdeling van het pensioen. De mediator moet daarom goed op de hoogte zijn van de juridische en fiscale consequenties zodat de mediator partijen hierover kan informeren.

Contact

De mediators van Divortium, Marieke van Namen en Petra Schiphuis zijn beide MfN register mediator en financieel en juridisch uitstekend onderlegd. Zowel Marieke als Petra begeleiden al ruim tien jaar bij scheidingen!

info@divortium.nl
www.divortium.nl

Maak van uw scheiding geen vechtscheiding!