Je hebt besloten te willen scheiden, en dan? Na het nemen van dit besluit komt er vaak veel op je af en dat kan overweldigend zijn. In dit artikel beschrijven we de verschillende stappen en fases die je vaak doorloopt nadat je hebt besloten te willen gaan scheiden.
Vertel je partner dat je wil scheiden
Het besluit is genomen, soms snel en impulsief maar meestal na lang wikken en wegen. De eerste stap is om het je partner te vertellen. Neem de tijd voor dit gesprek en geef je partner ook de ruimte om te reageren. Soms komt deze beslissing voor de andere partner als slag bij heldere hemel en hij/zij zal waarschijnlijk veel vragen hebben, bereid je daarop voor.
Vaak is het echter ook een gezamenlijk besluit, jullie zijn samen tot de conclusie gekomen dat het huwelijk, het geregistreerd partnerschap of de samenleving niet meer werkt. De beslissing is genomen en dan komt het moment dat je je afvraagt hoe nu verder? “Wat moeten we eigenlijk allemaal regelen en hoe gaat het financieel verder?”. Divortium begeleidt de scheiding, beëindiging geregistreerd partnerschap of verbreking samenleving van A tot Z.
Hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden?
Als de beslissing is genomen om uit elkaar te gaan en er zijn kinderen, dan zullen jullie die ook op een geschikt moment over de scheiding moeten vertellen. Wacht daarmee niet te lang, kinderen voelen vaak allang dat er iets aan de hand is. De impact van een scheiding op kinderen is groot, het maakt niet uit hoe klein of groot ze al zijn.
Het heeft de voorkeur om het de kinderen gezamenlijk te vertellen. Kinderen herinneren zich het gesprek waarin ouders vertellen dat ze uit elkaar gaan vaak hun hele leven. Bereid het gesprek samen voor, wat vertellen jullie wel en wat niet. Geef elkaar niet de schuld en geef aan dat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan maar dat de liefde voor de kinderen altijd blijft bestaan. Beloof de kinderen geen dingen die jullie niet waar kunnen maken of waar jullie zelf nog geen duidelijkheid over hebben.
Moeilijke gesprekken en gezamenlijke afspraken
Uit elkaar gaan betekent dat er een hoop beslissingen genomen moeten worden. Jullie zullen met elkaar het gesprek moeten aangaan. Mogelijk komen daar veel emoties bij zoals boosheid, verdriet, onzekerheid en onbegrip. Die emoties mogen er zijn, dat hoort erbij. Geef elkaar de ruimte en probeer de gesprekken zo constructief mogelijk te houden. Vaak merken we dat de twee partners niet gelijk lopen in het “rouwproces”. De één is al verder met de verwerking dan de ander. Houd rekening met degene die minder ver is. Het is moeilijk beslissingen nemen als het verdriet, boosheid en onzekerheid nog heel groot zijn. Een scheidingsmediator kan hierin ondersteunen.
Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de financiën, de woonsituatie en over jullie kinderen. Hoe zien jullie de toekomst? Heb je al een idee wie waar gaat wonen? Hoe gaat je inkomen er uit zien? Hoe gaan jullie de zorg verdelen voor de kinderen? Allemaal vragen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je beginnen? De scheidingsmediators van Divortium begeleiden jullie en zorgen voor overzicht en rust in de situatie.
Zoek hulp bij de scheiding
Een scheiding regelen dat kun je meestal niet alleen, daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Wie kan je daarvoor inschakelen? Voor professionele hulp bij een scheiding hebben jullie drie opties:
- Jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat;
- Jullie kiezen voor een gezamenlijke mediator;
- Jullie kiezen beiden een eigen advocaat.
De kosten van begeleiding zijn verschillend. Bij Divortium kun je kiezen voor een mediator met begeleiding van A tot Z, maar kun je ook kiezen voor online scheiden. Divortium kan, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, een aanvraag indienen voor gesubsidieerde bijstand. Wat voor jullie van toepassing is en het beste past bij jullie situatie, kun je bespreken tijdens een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek. Als de mediators van Divortium denken dat een advocaat beter past bij jullie situatie zullen ze jullie hierover informeren.
Wat voor afspraken moet je maken tijdens een scheiding?
Bij een scheiding, beëindiging geregistreerd partnerschap of verbreking samenleving moeten er veel afspraken gemaakt worden. Er zal een convenant opgesteld moeten worden waarin jullie afspraken komen te staan. Te denken valt aan:
- Verdeling van de inboedel, auto, etc.;
- Verdeling van vermogen;
- Verdeling van schulden;
- Verdeling van pensioenen;
- Wat gebeurt er met de gezamenlijke huurwoning of koopwoning;
- De hoogte en duur van partneralimentatie;
- De verdeling van lijfrenteverzekeringen/kapitaalverzekeringen, etc.;
- Fiscale afspraken.
Als er minderjarige kinderen zijn zal er een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. In het ouderschapsplan staan afspraken over:
- De zorgverdeling;
- Afspraken over de hoogte van kinderalimentatie of de bijdrage op de kinderkostenrekening;
- Spaargeld van de kinderen, wie het beheer heeft over het spaargeld en de eventuele hoogte van de bijdrage op de spaarrekening;
- Afspraken over de dagelijkse zorg, over de opvoeding, school, sport etc.;
- Overige afspraken.
Als alle afspraken zijn gemaakt en vastgelegd in het convenant en/of ouderschapsplan moeten de stukken worden ondertekend. Het is belangrijk dat jullie goed over de gemaakte afspraken hebben nagedacht en dat de afspraken goed zijn vastgelegd. Zo kunnen jullie beide na de scheiding goed verder.
Hoe wordt de scheiding definitief?
Als de scheiding door een mediator wordt begeleid, zal het verzoek door een advocaat bij de rechtbank moeten worden ingediend met het verzoek de scheiding uit te spreken. Divortium regelt dit voor jullie. Bij een gezamenlijk verzoek hoeven jullie niet zelf naar de rechtbank.
Na uitspaak van de rechter wordt de beschikking afgegeven. Nadat beiden de akten van berusting hebben getekend (waarmee je aangeeft niet in hoger beroep te gaan), zal vervolgens de scheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap bij de gemeente worden ingeschreven. Daarmee is de scheiding definitief. Een verbreking van de samenleving gaat niet naar de rechtbank.
Contact
De mediators van Divortium, Marieke van Namen en Petra Schiphuis zijn beide MfN-registermediator en financieel en juridisch uitstekend onderlegd. Zowel Marieke als Petra begeleiden al ruim tien jaar bij scheidingen.
Heb je vragen over bovenstaande stappen, komen jij en je partner er niet uit of heb je andere vragen over scheiden met een scheidingsmediator? Neem vrijblijvend contact met ons op.
info@divortium.nl
www.divortium.nl
Maak van uw scheiding geen vechtscheiding!